Korfbol oyununda saha ve malzeme
-
1. Oyun Alanı
“Oyun Alanı” terimi, sahanın sınır alanını ve yedek banklarını da içine alan bir alanı ifade eder.
Oyun Sahası
40x20m.lik dikdörtgen bir alandır. Sahanın bitiş çizgilerine paralel ve sahayı tam ortasından iki eşit parçaya bölen bir çizgi vardır. Alanın tavan yüksekliği 9m. olmalıdır. Ancak 7m.den de az olmamalıdır.
Oyun Sınır Alanı
Oyun sınır alanından itibaren dışarıya 1m. uzaklık olmalıdır. O aralıkta hiçbir engel
bulunmamalıdır.Yedek Bankı
İki yedek bankı orta çizgiye yakın ve mümkünse oyun alanına 2m. uzakta olmalıdır. Her bir bank orta çizgiye 2m. mesafede olacak şekilde konumlandırılmalıdır.
2. İşaretleme
Oyun alanı, açıkça görülebilecek bir biçimde, aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi 3-5 cm. kalınlığında bir çizgiyle işaretlenir.
2 Penaltı noktaları sahanın enine ortasından direğin önüne işaretlenir. Penaltı noktasının direğe uzaklığı en çok 2.50m. ve direğin önüne olmalıdır. Penaltı noktasının ölçüleriyle ilgili tavsiyeler aşağıdadır.
-
Bir penaltı noktası, şekilde gösterildiği gibi her bir direğin çevresine işaretlenebilir. Bu alanlar bir renk kullanılarak (ton olarak saha çizgilerinden ve taban rendinden farklı) veya alanın sınırlarını gösteren yere sabitlenmiş bir çizgi ile düzenlenebilir.
Penaltı noktası, direkten 2.50m.lik bir mesafeyi gösterir (tüm yönlerden). Penaltı noktası ile direk arasında başka hiçbir nokta veya çizgi olamaz. -
Free pass dairesi ise, direğe uzaklığı en fazla 2.50m. olan bir penaltı noktası merkezli, yarıçapı
2.50m. olan bir dairedir.
Renkle boyanmış alan (taralı alan), penaltı noktasının arkasında atış için hazır bekleyen oyuncuya, diğer oyuncuların yaklaşma mesafesini gösterir. Top, atış yapan oyuncunun elinden çıkmadan, başka hiçbir oyuncu bu alanı
geçemez.Renkle boyanmış alan (taralı alan), “Free Pass” kullanmak için bekleyen oyuncunun- ki bu oyuncunun iki ayağından biri çizgiye hafifçe değecek bir biçimde durur- atışını kullanmadan önce diğer oyuncuların duracakları alanı gösterir. Top atış yapan oyuncunun elinden ayrılana kadar atış yapan oyuncu boyalı alana ve penaltı noktasına basamaz. Atış yapan oyuncu topu oyun alanının içine bıraktığında savunma ve hücum oyuncuları oyun alanına girebilirler
Daha koyu (İki renkle gösterilmiş şekilde) işaretlenmiş alan, direkle penaltı noktasının arasında ve orta sahaya paralel bir hayali çizginin belirlediği bir alanı gösterir. Free pass veya penaltı atışını kullanan oyuncu, top elinden (ellerinden) ayrılmadan bu alana giremez.
Not: eğer free pass dairesi sahanın üzerinde zeminden farklı bir renkle boyanmış ise bu şekilde farklı renkteki daha koyu renk veya dolguya gerek yoktur. Şekillerden daha koyu olan yalnızca kuralları örneklemek içindir.
3. Direk
Direk; dış çapı 4.5-8.0 cm olan, zeminin içine veya üzerine sabitlenmiş, her iki yarı sahanın ortasındaki bir noktadan bitiş çizgisinin oyun alanına 6:1 oranında yerleştirilmiş dikine bir nesnedir.
Direğin zeminin içine sabitlenmediği durumlarda, 80cm.-1m. çapında yeterince ağır ve büyük metal ile yere sabitlenebilir. Bu metal altlık tamamen düz bir yüzeye sahip olmalıdır. Direk, yerin içine yerleştirildiğinde veya yere bir altlıkla sabitlendiğinde, oyuncuların takılıp düşmelerine sebep olmamalı, oyuncular koşarken ve/veya altlığın yakınına düştüklerinde sakatlanmaya yol açmamalıdır.
Altlığın tabanı da yere paralel olmalıdır. Dayanakta direkle çapraz bağlantılar bulunmamalıdır.4. Sepet
Sepet (Korf) her bir direğe yerleştirilir. Sepetin yüzü sahanın merkezine dönük olacak şekilde konumlanmalı ve en üst noktası yerden 3.50m. yükseklikte olmalıdır. Sepet, içi boş bir silindir olmalı ve 20-25 cm., üst kısımda iç çapı 39-41 cm., alt kısımda 40-42 cm. olmalıdır. Üstteki genişliği 2-3 cm. olmalıdır.
Sepet, onaylı sentetik maddeden yapılmalıdır (Bk. IKF Sepet Regülasyonu / Yönergesi).
- Sepetler birbirlerine benzer ve koyu sarı renkte olmalıdır.
- Sepeti direğe sabitleme yöntemi aşağıda verilmiştir:
- Direğe göre sepetin hareketsiz olması sağlanır.
- Direk sepetten çıkıntı yapmamalıdır.
5. Top
Korfbol, IKF tarafından onaylanmış ve iki renkli, 5 numaralı topla oynanır. Topun çevresi 68-70.5 cm. arasında, ağırlığı da 445-475 gr. arasında olmalıdır. Top; altından tutulur şekilde 1.80 m. yukarıdan yere bırakılıp yerden sektiğinde topun üst kısmı yerden 1.10-1.30 m. sekecek şekilde şişirilmelidir.
Topun dış yüzeyinin renklendirilmesinden anlaşılan, topun temel renginden başka bir renkle boyanarak yüzeyinin parçalara ayrılmasıdır. Bu parçalar, top hareket ettiğinde ve dönerken görsel etkisini kaybetmeyecek şekilde simetrik olmalıdır
-
-